Elke minuut telt

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Daarom is het heel belangrijk om snel te starten met reanimatie en de AED te gebruiken. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De AED van vvTerneuzen is aangemeld bij de hartstichting en het rode kruis. Dus te zien op de sites zodat er snel gebruik van kan worden gemaakt indien nodig. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. Belangrijk dus om snel te handelen. Hoe je moet handelen leer je in een reanimatiecursus. Je leert reanimeren en een AED bedienen. Je weet daarna hoe je moet handelen bij een hartstilstand. Meld je aan voor de reanimatiecursus 7 mei 2018 in Terneuzen via Marjo de Bruijne bruver@zeelandnet.nl Cursus Locatie: Rode kruis gebouw Haarmanweg kosten 35€ (terug te vorderen via je zorgverzekering).

Enige tijd geleden werd in het landelijke voetbal ook al aandacht gevraagd voor de hartstichting zie:   https://www.hartstichting.nl/nieuws/feyenoord-psv-in-actie-voor-hartstichting

Van der Poel Terneuzen TMS Heineken